Idealen en dromen: een droomdorp

Bekruipt jou na de vakantie ook weleens het gevoel dat je het roer zou willen omgooien? Meer in de natuur zijn bijvoorbeeld, duurzamer leven, zelf je voedsel verbouwen en meer naar elkaar omkijken? Een groep mensen uit alle hoeken van Nederland liet het niet bij gedachten, maar besloot het te gaan doen. In de Almeerse wijk Oosterwold moest hun ideale dorp verrijzen. Documentaireserie ‘Droomdorp’ volgde de groep vier jaar en laat zien hoe de bewoners samen hun idealen en dromen proberen overeind te houden.

De locatie van Ebbingehof op het voormalige gasterrein

Ebbingehof is gebouwd op het voormalige terrein van de Gemeentelijke Gasfabriek in Groningen. Een plattegrondje van dat terrein met daarop aangegeven de huidige locatie van Ebbingehof zou informatief zijn. Niek van der Pers, zelf bewoner van Ebbingehof, deed bronnenonderzoek en zocht het uit. Zijn bevindingen werden gepubliceerd in de Nieuwsbrief Heg& Steg.

Onderzoek gezonde stad

Sinds een aantal jaren is het beleid in Nederland dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Vooral geclusterde woonvormen met zelfstandige wooneenheden en een ontmoetingsruimte zijn populair. Veel ouderen willen zelfstandig maar geclusterd wonen om een gemeenschap te vormen, samen activiteiten te ondernemen en naar elkaar om te kijken. Maar in hoeverre voldoet dit samenwonen aan hun verwachtingen? Een onderzoek van het lectoraat Gezonde Stad van Hanzehogeschool Groningen. Ook bewoners van Ebbingehof werden voor deze studie geïnterviewd. 30 mei 2024

Rol Rabo bij financiering ebbingehof

Hubert Raadsma, Senior Accountmanager Grootzakelijk van de Rabo-bank, vertelt over de rol van zijn bank bij de financiering van Ebbingehof. Hij is er trots op dat de Rabo volgens hem de enige bank in Nederland is die woongemeenschappen financiert. Het interview verscheen in de Groningse editie van het Regionale Magazine “Bouwt en Ontwikkelt” 2024.

 

Hoe is het financieel geregeld?

In het bulletin van de Stichting Vrienden van de Stad Groningen legt Marius Kooyman uit hoe het financieel geregeld is bij Ebbingehof. Kooyman is een van de oprichters van de woongemeenschap en bestuurslid van Stichting Ebbingehof. In een eerder leven was hij hoogleraar en lid van het College van Bestuur van de RUG: “Ik zag het als mijn taak voor docenten en medewerkers zo goed mogelijke condities te creëren. Dat hij zo lang bezig is geweest zich in te zetten voor het realiseren van de woongemeenschap komt uit dezelfde gedachte voort: je doet iets voor anderen en voor de gemeenschap. September 2022.

hoe willen we samenwonen?

Om het huidige tekort aan woningen in te lossen, is discussie nodig over de vraag hoe we willen samenleven en samenwonen. In de onlangs opgeleverde wooncoöperatie Ebbingehof in Groningen, een ontwerp van Moriko Kira, spelen sociale duurzaamheid en collectieve kwaliteiten een belangrijke rol. Het roept de vraag op waarom in Nederland niet vaker van deze vorm gebruik wordt gemaakt. Augustus 2022

italiaanse architectuurprijs

In het juryverslag van de twaalfde editie van de Internationale Dadalo Minosse Architectuurprijs (2022) krijgt Ebbingehof een speciale vermelding. Voorzitter van Stichting Ebbingehof Joan Stam en architect Moriko Kira waren aanwezig bij het architectuurfestival in de Italiaanse stad Vicenza, bij Venetië. Vicenza staat bekend om zijn architectonische schoonheid.

officiële opening ebingehof

Op 22 april 2022 werd Ebbingehof officieel geopend door wethouder Roeland van der Schaaf. Ter gelegenheid van de opening werd een symposium gehouden met als sprekers stedenbouwer Peter Kuenzli, journalist Hans de Geus, vastgoedontwikkelaar Ralph Steenbergen en wethouder Van der Schaaf. Het panelgesprek werd geleid door filosoof Daan Roovers die het belang van woongemeenschappen en burgerinitiatieven benadrukte.

dichterlijke opening

“Dit verhaal is een verhaal van geloof,” dichtte stadsdichter Myron Hamming ter gelegenheid van de opening van Ebbingehof op 22 april 2022. “Van onbegrensde liefde voor een Stad, en onmeetbaar vertrouwen in een droom. Myron Hamming bezingt de vasthoudendheid van de initiatiefnemers van Ebbingehof.

de leeuwen waken...

Twee gevleugelde leeuwen van het stokerijgebouw van de voormalige gasfabriek keren na ruim 100 jaar terug op hun oude plek. Vanaf de Ebbingehof waken ze, gepimpt en wel, over een plein in het Ebbingekwartier. Een verslag in het Dagblad van het Noorden op 21 juni 2021. Het blijft tot dusver een raadsel wie de beeldhouwer is die de twee leeuwen schiep.

De groningse hofjes en ebbingehof

Ebbingehof: het is een vernieuwend woonconcept maar geïnspireerd op de eeuwenoude hofjes in Groningen. Een column van medebewoner Jan Keulen in het Stad Magazine op een moment (maart 2021) dat Ebbingehof nog in de steigers stond.

de financiering is rond...

Op 4 maart 2020 verschijnt een artikel in het Dagblad van het Noorden over het plan om in het Ebbingekwartier in Groningen een woongebouw met veertig huurappartementen “voor én door ouderen” te bouwen. Een groep seniore Groningers werkte acht jaar aan de plannen voor Ebbingehof. In maart 2020 werd bekend gemaakt dat de financiering van het 12,5 miljoen euro vergende nieuwbouwplan rond was dankzij een lening van 3 miljoen van de gemeente Groningen.